groei door inzicht

Nieuwe oplossingsrichtingen voor arbeidsmarkt problematiek in zorg en welzijn

Als zorgprofessional in de ouderenzorg weet je als geen ander dat de druk op de inzet en beschikbare capaciteit in de zorgsector alsmaar toeneemt. De groep ouderen wordt groter dan ooit en de gemiddelde leeftijd stijgt. Traditionele oplossingsrichtingen schieten tekort en de focus ligt teveel op de korte termijn, in plaats van de structurele tekorten. Jouw inbreng is belangrijk in de zoektocht naar nieuwe oplossingsrichtingen die wel werken.

Er is meer nodig dan alleen innovatie en technologie

Innovatie en technologie alleen zijn niet genoeg om het probleem op te lossen. Er is meer nodig. Samen moet je uitvinden wat er vastzit en hoe we het wel geregeld krijgen met elkaar. Maar waar begin je?

Alles begint met inzicht. Dit helpt je om eenzelfde taal te spreken, uitdagingen te herkennen en samen mogelijkheden te verkennen. Steeds vaker wordt er gesproken over het verschuiven van taakverdelingen en het delen van verantwoordelijkheden. Een interessante denkrichting om nader te onderzoeken.

Data vanuit het perspectief van de medewerkers

Het is belangrijk om een instrument te hebben waarmee je razendsnel inzicht krijgt in de huidige taakverdeling en alle activiteiten van zorg en welzijn rondom iedere bewoner. Uitgelijnd op de daadwerkelijke zorgbehoefte en inzet. Hier kan Dido Zorgt je bij helpen. Met ons instrument krijg je snel en eenvoudig inzicht in de zorgbehoefte van elke bewoner en kan je hierop inspelen.

Deze informatie helpt je om beslissingen te nemen over het slimmer en anders inrichten van werkprocessen. Deze kunnen bijvoorbeeld gaan over:

  • Efficiënter samenwerken
  • Invulling geven aan bekwaamheid
  • Vacatures invullen met andere dan voor de hand liggende profielen
  • Ondersteunende functies creëren met jobcarving
  • Het betrekken van familie/netwerk bij zorg en welzijn vorm te geven.

Het is belangrijk om met elkaar te praten

Natuurlijk is juist gebruik van informatie belangrijk. Als professional in de ouderenzorg is het van belang om met elkaar te praten, in plaats van over elkaar. Creëer een speelveld waarin alle energie, potentieel en gezondheid optimaal benut worden. Waarin volop uitwisseling plaatsvindt en verbindingen opnieuw georganiseerd worden.

Jij speelt een belangrijke rol in het creëren van een nieuwe koers in de zorg. Een koers waarin ieders inbreng en bijdrage belangrijk is en waarin je samen stappen zet. Dido Zorgt helpt je graag op weg om deze koers te ontdekken en te implementeren. Neem contact met ons op voor meer informatie. We kunnen ook samen een praktijkonderzoek uitvoeren.

Onze blog over co-creatie is misschien ook leuk om te lezen.